31. januar – DAN BREZ CIGARETE (SPOROČILO ZA MEDIJE)

$ime_slike
Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ob katerem želimo kadilce spodbuditi k opustitvi kajenja.
Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, največje koristi pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo nehati sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje in pri tem potrebujejo pomoč, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem. Za opuščanje kajenja priporočamo preizkušene, učinkovite in varne vrste pomoči kot so svetovanje, nikotinsko nadomestno zdravljenje ali zdravila na recept, ne priporočamo pa elektronskih cigaret ali drugih novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki niso registrirani v te namene. V zadnjih letih so se v Sloveniji namreč pojavili novi tobačni in nikotinski izdelki, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, po katerih posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli.

Škodljive snovi v tobačnem dimu, ki ga vdihavata tako kadilec kot tudi pasivni kadilec, so vzrok številnih bolezni - različnih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal, manj pa je znano, da kajenje tobaka povzroča tudi sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema idr. Kajenje nosečnic pa škodljivo vpliva na zdravje še nerojenega otroka in izide nosečnosti. Posledice kajenja tobaka v Sloveniji so obsežne. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3600 prebivalcev, vsak mesec 300, vsak dan 10. Številne smrti, pripisljive kajenju tobaka, so prezgodnje. Umirajo namreč ljudje v aktivnih dobi - med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. letom starosti pa celo vsako tretjo. Raba tobaka predstavlja dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev.

V Sloveniji je po podatkih iz leta 2021 tobak kadil manj vsak peti odrasli prebivalec (18,4 %). Odstotek kadilcev je višji med moškimi kot ženskami. »V Sloveniji so naprodaj tudi številni novi izdelki. Ogrevani tobačni izdelki vsebujejo tobak. Elektronske cigarete in nikotinske vrečke pa vsebujejo nikotin, ne pa tobaka. Med odraslimi prebivalci v letu 2021 beležimo okoli 5 % trenutnih uporabnikov ogrevanih tobačnih izdelkov in približno 1 % uporabnikov elektronskih cigaret. Da so odstotki uporabnikov teh izdelkov med mladostniki večinoma višji kot med odraslimi povedo podatki iz raziskave, izvedene konec leta 2021 med dijaki 2. letnikov srednjih šol v Sloveniji. O trenutni uporabi elektronskih cigaret je poročalo 11 % dijakov 2. letnikov, o uporabi ogrevanih tobačnih izdelkov 6 %, o uporabi nikotinskih vrečk pa 5 %. Še več mladostnikov pa poskusi te izdelke in med dijaki 2. letnikov srednjih šol jih je vsaj enkrat poskusilo elektronske cigarete 26 %, ogrevane tobačne izdelke 13 %, nikotinske vrečke pa 9 %. Med mladostniki so vedno bolj popularni tudi brezdimni tobačni izdelki, predvsem snus (fuge), ki se tržijo kot tobačni izdelek za žvečenje. Med dijaki 2. letnikov je konec leta 2021 brezdimne tobačne izdelke vsaj enkrat poskusilo 15 %. Trenutnih uporabnikov brezdimnih tobačnih izdelkov je med dijaki 2. letnikov 8 %, medtem ko je med odraslimi odstotek uporabnikov znatno nižji, to je približno 1 %,« je navedla Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Opustitev kajenja ima tako številne prednosti na našem fizičnem in psihičnem počutju. Naše splošno počutje in telesna zmogljivost se izboljšata, tveganje da zbolimo za katero od bolezni povezanih s kajenjem se zmanjša, upočasni se staranje oz. gubanje kože, imeli bomo lepše in bolj zdrave zobe, izboljšajo se naše zmožnosti za zanositev, denar namenjen cigaretam bomo lahko uporabili drugje in še bi lahko naštevali. Opustitev kajenja je proces prilagajanja na drugačen življenjski slog, zato se mora vsak posameznik sam odločiti, kdaj bo kajenje opustil. Uspeh opustitve kajenja je večji, če kadilec kombinira različne oblike zdravljenja.

Pomoč pri opuščanju kajenja:
  • svetovalni telefon CINDI,
  • individualno svetovanje zdravstvenih delavcev v osnovnem zdravstvenem varstvu,
  • skupine za odvajanje od kajenja (brezplačne skupinske delavnice Da, opuščam kajenje v zdravstvenih domovih),
  • akcija, ki promovira opustitev kajenja Opusti kajenje in zmagaj.

V lekarni sta na voljo dve obliki zdravila brez recepta za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja, ki deluje tako, da zmanjša potrebo po nikotinu in odtegnitvene simptome, kar kadilcem, ki želijo prenehati s kajenjem, olajša odvajanje od kajenja.
  • Žvečilni gumi z nikotinom. Uporabite ga, ko začutite potrebo po kajenju. Z žvečenjem sprostite nikotin, nato pa ga shranite med dlesni in lica, da se lahko nikotin absorbira prek ustne sluznice.
  • Transdermalni obliž z nikotinom. Iz transdermalnih obližev se nikotin sprošča počasi, da je zagotovljen stalen nivo nikotina v krvi, kar preprečuje nastanek abstinenčnih znakov.