41. slavnostna seja Zveze in regijskih društev za boj proti raku

$ime_slike
V četrtek, 30. 5. 2024, smo se udeležili 41. slavnostne seje Zveze in regijskih društev za boj proti raku, ganljiv dogodek, na katerem so zaslužni posamezniki in podporniki prejeli priznanja in plakete za delovanje na področju obvladovanja raka.
Priznanje je prejela asist. prim. Nataša Fikfak, dr. med., ki kot specialistka internistične onkologije in hematologije že več desetletij deluje v okviru Odseka za hematologijo in onkologijo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica. Je aktivna članica Združenja hematologov Slovenije in Slovenskega zdravniškega društva, predsednica Goriškega zdravniškega društva in aktivna članica, podpredsednica in strokovna vodja Društva ko-RAK.si. Poleg ambulantnega dela s hematoonkološkimi pacienti redno sodeluje pri raznovrstnih raziskavah in svoje znanje izpopolnjuje na mednarodnih kongresih.
Priznanje je prejela tudi dr. Mojca Humar, dr. med., ki je leta 2012 postala prvi specialist internistične onkologije na periferiji, zadnjih nekaj let pa je vodja Odseka za hematologijo in onkologijo v Splošni bolnišnici Nova gorica, kjer med drugim zdravi bolnike z rakom dojk, rakom debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, žolčnika, jajčnikov in drugih rakov. Dr. Humarjeva tesno sodeluje z Društvom ko-RAK.si, kjer prispeva na strokovnih in laičnih predavanjih in kjer je bila ključni člen pri kreaciji programa Vadirad, t.j. usmerjene vadbe za bolnice z rakom dojk, katere cilj je zmanjševanje posledic bolezni in zapletov zdravljenja. S svojim udejstvovanjem je pripomogla tudi k izenačitvi deklic in dečkov pri cepljenju proti HPV. 

20240530 142536
Alenka Zavrtanik Čelan, dr. med., zdravnica specialistka ginekologije in porodništva, zaposlena v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica je prejela srebrno plaketo. V ospredju njenega strokovnega zanimanja so področja ginekološke kirurgije, kirurgije raka dojk, ambulantne histeroskopije in kolposkopske dejavnosti. V tekočem mandatnem obdobju je članica Strokovne komisije za raka dojk v Državnem programu obvladovanja raka (DPOR), od leta 2020 je predstojnica ginekološko-porodniške službe in od uvedbe cepljenja proti HPV strastna zagovornica cepljenja po terenu. 

Vsem trem zdravnicam se iskreno zahvaljujemo za njihovo energijo, trud in srčnost, ki jih izkazujejo ob svojem delu! Več informacij o dogodku in ostalih nagrajencih in nagrajenkah najdete na povezavi.