Kampanja cepljenja in ozaveščanja proti HPV na Goriškem

$ime_slike
V Društvu ko-RAK.si smo ob obeležju mednarodnega tedna boja proti raku materničnega vratu (20. 1. - 26. 1. 2020) pričeli z organizirano kampanjo proti HPV. Del kampanje sta bila novinarska konferenca in izobraževanje - simpozij za strokovno javnost.
Na novinarski konferenci, 23. januarja 2020, smo poslušali priporočila zdravstvenih delavcev, imeli pa smo priložnost spoznati tudi bolnico, ki je uspešno prebolela raka materničnega vratu in je na konferenci za medije delila svojo izkušnjo s prisotnimi.


Dne 29. januarja 2020 smo organizirali simpozij za strokovno javnost, kot nadaljevanje ozaveščevalne kampanje. Na simpoziju so eminentni slovenski strokovnjaki povedali, kako in kaj privede do razvoja raka materničnega vratu, podučili so nas o HPV (humani papiloma virus), ki je glavni povzročitelj tega raka, ter kako se lahko pred tem rakom dejansko zaščitimo. HPV virus lahko povzroča tudi druge rake, kot so rak anusa, vagine, penisa, vratu in grla. Zato strokovnjaki priporočajo cepljenje, kot zaščito z učinkovitim in varnim cepivom. Pomebno je, da se program cepljenja razširi tudi na dečke in ne da cepimo samo deklice.


Velik poudarek na srečanju je bil "redno se udeležuj Programa ZORA", ki sicer kaže zelo dobre rezultate. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije se raka materničnega vratu lahko v celoti izkorenini, s cepljenjem in z redno udeležbo v presejalnem programu za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka (ZORA).

Več informacij o mednarodnem tednu boja proti raku materničnega vratu prilagamo sporočilo za javnost, ki smo ga ob priložnosti pripravili.