SVETOVNI DAN OZAVEŠČANJA O RAKU TREBUŠNE SLINAVKE (Sporočilo za medije)

$ime_slike
Tretji četrtek v novembru (v letu 2021 je to 18.11.) obarvamo v viola in ga obeležujemo kot svetovni dan raka trebušne slinavke (v strokovnih krogih – pankreas)
To je rak, ki ima eno izmed najslabših statistik preživetja; pet (5) let po diagnozi živijo le še pod 4 odstotkov obolelih. Za primerjavo: pri raku dojk je odstotek preživetja skoraj 85-odstoten! Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji vsako leto zboli čez 400 ljudi (oba spola; na Goriškem okrog 20), v letu 2018 (zadnji podatki z Registra raka) – 418 ljudi. Od tega števila jih je že umrlo 400. Stopnja umrljivosti je pri raku trebušne slinavke najvišja med raki. Povprečno bolniki živijo 4,6 mesecev po diagnozi. Žal, statistika se v zadnjih štiridesetih letih pri raku trebušne slinavke ni spremenila, je slaba.
Pri večini ostalih rakih v tem času je krivulja petletnega preživetja naraščala. Možnosti za daljše preživetje imajo bolniki, ki jim bolezen odkrijemo v zgodnjih stadijih, ko je še možna operacija. Odločilnega pomena za preživetje bi bilo zgodnje odkritje bolezni.