Rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke je ena najpogostejših rakavih bolezni, za katero zboli že več kot 1600 ljudi na leto. Večina znakov je neznačilnih, pozorni pa moramo biti na bolečine in krče v trebuhu, napenjanje, vetrove, minimalne spremembe v odvajanju blata, kri na blatu, slabost, izgube telesne teže, utrujenost in vrtoglavice. Ob sumu na rak debelega črevesa in danke je najbolje takoj oditi k zdravniku, ki naredi digitorektalni pregled, saj večino tumorjev danke lahko otipa zdravnik s prstom, odredi pregled blata na prikrito krvavitev (hematest), rektoskopijo in kolonoskopijo. Če je potrjena diagnoza raka na črevesu, ga lahko začnejo zdraviti na tri načine: s kirurškim posegom, obsevanjem in sistemsko kemoterapijo s tarčnimi zdravili.

Kirurško zdravljenje


Najpomembnejši del zdravljenja je radikalni kirurški poseg, pri katerem kirurg odstrani del črevesa s tumorjem z varnostno mejo v zdravo tkivo ter vse področne bezgavke in žile, po katerih bi se bolezen lahko širila v druge organe (zlasti jetra in pljuča). Danes bolnike operirajo laparoskopsko, pri čemer jim v trebuh naredijo nekaj kratkih zarez in skoznje uvedejo instrumente. Tak način je bolniku prijaznejši, saj po njem lažje in hitreje okreva.
Če pri operaciji najdejo metastaze v jetrih, jih pri bolnikih, ki so v dobri kondiciji in imajo metastaze omejene le na en del jeter, že med operacijo črevesa odstranijo.

Včasih najprej obsevanje

Pri raku danke pa ni nujno, da je prvi korak v zdravljenju operacija. To je odvisno od stadija. Če tumor že prerašča steno danke in so bezgavke zajete, pred operacijo zdravijo bolnika s kombinacijo obsevanja in kemoterapije. S tem tumor zmanjšajo, kar v mnogih primerih omogoči ohranitev mišice zapiralke in s tem normalno odvajanje blata. V nekaterih primerih pa danko najprej operirajo in odstranijo tumor, obsevanje z ionizirajočimi žarki pa sledi operaciji z namenom odstraniti morebitne ostanke bolezni.

Sistemsko zdravljenje

V to zdravljenje sodi zdravljenje s citostatiki oziroma kemoterapija ter zdravljenje s tako imenovanimi tarčnimi zdravili. S kemoterapijo zdravijo bolnike, katerih bolezen je v stadijih III ali IV ter tiste bolnike s stadijem II, pri katerih obstaja več možnosti, da bi rak zaseval v bezgavke in oddaljene organe. Pri raku danke je zdravljenje s kemoterapijo standard tudi pri stadiju II v kombinaciji z obsevanjem. V stadijih I,II in III je zdravljenje uvedeno z namenom popolne ozdravitve bolnika. Zdravljenje poteka v ciklusih, ki trajajo praviloma šest mesecev. Pri napredovali bolezni je zdravljenje agresivnejše.
V stadiju IV, ko so prisotni zasevki (metastaze) v oddaljenih organih, je zdravljenje namenjeno ustavljanju bolezni (remisiji). Tudi v tem stadiju zdravniki uporabljajo citostatike, ki pa jih kombinirajo s tarčnimi zdravili:trenutno so registrirana tri, prihajata pa še dve novi.