31. maj - Svetovni dan brez tobaka

$ime_slike
Ob Svetovnem dnevu brez tobaka, ki ga vsako leto obeležujemo 31.5., je NIJZ OE Nova Gorica skupaj z Društvom ko-RAK.si, na Tehniškem šolskem centru Nova Gorica organiziral delavnico za dijake srednje zdravstvene šole z naslovom Tobak je grožnja zdravju. V avditoriju so se zbrali precejšen del učiteljskega zbora in množica dijakov. Danes vemo, da je logika tobačne industrije kruta, ujeti želijo najstnike in mlade, ki jim že več desetletij skozi odkrito in prikrito prikazovanje dopovedujejo, da je kajenje nekaj »odraslega« in »kul«. Kar 80% kadilcev je začelo kaditi pred 18. rojstnim dnevom, velika večina ostalih pred 25. Mladostnik kmalu postane odvisen od nikotina, nato je dolga desetletja suženj tobačne industrije, razen če mu uspe s precejšnjimi napori izviti se iz zasvojenosti.

Prav zato je naša poglavitna naloga, da osvestimo otroke in mladostnike z dejstvi, kako tobačna industrija manipulira z njimi ter jih opozorimo na posledice kajenja. S tem namenom so predavatelji, doc. dr. Marko Vudrag in Petra Kravos z NIJZ ter raziskovalec in mag. farm. Luka Šolmajer, v sklopu strokovnega srečanja in delavnice dijakom odstrli pogled na nova spoznanja o uničujočih učinkih kajenja. Predstavili so tudi umazano plat tobačne industrije ter vse njene metode za povečanje števila potencialnih uporabnikov. Predavanjem je sledila še interaktivna delavnica, v kateri so se dijaki preko modela pljuč seznanili, kako delujejo zdrava in kako bolna pljuča – pljuča kadilca.

V upanju, da so dijaki dobili koristne informacije in spodbude za razmislek smo delavnico zaključili z mislijo: naj bo mlado življenje brez tobaka in dan brez tobaka naj postane življenje brez tobaka!
objava4
objava3
objava2
objava1