Teden boja proti raku materničnega vratu

Med 22. in 27. januarjem obeležujemo evropski teden boja proti raku materničnega vratu. Razveseljiva novica je, da je število žensk, ki zbolijo za tem rakom, v Goriški regiji med najnižjimi v Sloveniji, kljub temu pa je želja in cilj vseh, da ta delež še zmanjšamo.

Pojavnost raka materničnega vratu (RMV), ki je predvsem posledica okužbe s HPV (humani papiloma virusi), se je v Sloveniji v desetletju delovanja programa ZORA znižala za dobro tretjino, kar je zagotovo velik uspeh in dokaz, da je program še kako potreben, saj je upravičil svoje delovanje v vseh pogledih. Pregledanost ciljne skupine slovenskih žensk iz programa ZORA (20–64 let) v triletnem obdobju (2013–2016) presega ciljno mednarodno normo 70% in znaša 71,9 %. Od vseh 158.241 registriranih izvidov presejalnih brisov materničnega vratu ciljne populacije v letu 2016 jih je bilo 4,9 % patoloških izvidov za dodatno diagnostiko.

Nadaljuj z branjem, celotni zapis v pdf obliki.

Ob tednu boja proti RMV bi radi spodbudili k obisku ginekologa tudi vse tiste ženske, ki se niso ali se ne odzivajo vabilu na preventivni pregled DP ZORA. Naj na koncu povemo še to, da z ustrezno preventivo, predvsem s cepljenjem, znatno zmanjšamo bolezni, povezane s HPV.